Portabilitate si necesitatea de a utiliza instrumente din ce in ce mai performante, au pus in ultimii ani accent pe cresterea autonomiei, pe atingerea unui interval de functionare din ce in ce mai mare. Acest lucru a fost transpus pe necesitatea existentei unor acumulatori cu timp de functionare cat mai indelungat, cu gabarit cat mai redus si un ciclu de incarcare cat mai scurt. In cea mai mare masura “tintele” imaginate de catre proiectanti au fost atinse si, odata cu aparitia ultimelor noutati in materie de echipamente de regenerare a acumulatorilor, durata de viata a acumulatorilor a ajuns de cele mai multe ori sa fie dublata.
In situatia actuala, dupa o perioada de exploatare de aproximativ 2-3 ani, performantele acumulatorilor incep sa se diminueze vizibil, iar acest lucru poate fi usor remarcat prin faptul ca acumulatorul trebuie reincarcat din ce in ce mai des, durata lui de functionare fiind, pe masura ce trece vremea din ce in ce mai mica.
Prin regenerarea acumulatorilor intelegem procesul de recuperare al functionalitatii unui acumulator, intr-un mod neinvaziv, la o stare cat mai apropiata de starea initiala, stare considerata ca fiind cea in care acumulatorul avea un randament a carui valoare atingea un maxim de performanta. Prin regenerare, experienta ne-o demonstreaza, refacerea acumulatorului din punct de vedere a functionalitatii s-a realizat in proportie de 95% acolo unde nu au existat, evident, defecte de natura mecanica, defecte constructive, probleme de exploatare sau depozitare necorespunzatoare.
“Odata cu dezvoltarea tehnologiei, a electronicii, odata cu cresterea posibilitatii de a comanda elemente de executie respectiv de a controla procese cu viteze si acuratete cat mai mari, procesul de regenerare al acumulatorilor cu plumb a inceput sa poata fi realizat cu un randament extraordinar de bun. Procedeele, principiile folosite in procesul de regenerare sunt sigure, recunoscute, noninvazive si constau in aplicarea unei “retete” electronice proprie echipamentelor noastre. Impactul asupra functionalitatii obtinute ulterior precum si feedback-ul din piata datorat clientilor este pozitiv iar randamentul obtinut are cea mai mare valoare raportat la aceleasi servicii oferite de catre concurenta.”
Sulfatarea este procesul chimic lent prin care la suprafata electrozilor se formeaza un strat de oxid care are ca si efect diminuarea pana la disparitie a functionalitatii bateriei datorata efectului izolator al stratului de oxid.
Procedeul de desulfatare folosind metoda electronica, neinvaziva, este disponibil de putina vreme, practic a aparut odata cu posibilitatea controlului riguros al parametrilor de incarcare, monitorizare, descarcare, control realizat doar de catre dispozitive electronice de ultima generatie. Alternativa la acest procedeu, dar cu un randament mult mai mic si nociv atat pentru organisme cat si pentru mediul ambiant, este procedeul de regenerare folosind procedeul electrochimic bazat, in mare parte, pe o interventie mecanica asupra bateriei.
- Timp de recuperare foarte mic (3-5 zile)
- Interventie umana aproape inexistenta conduce la un pret de cost al regenerarii scazut, imposibilitatea aparitiei erorii datorate factorului uman pe tot parcursul procesului
- Extinderea capacitatii de exploatare a bateriei cu pana la 100%
- Acumulatorii, constructiv, sunt alcatuiti din doi electrozi si anume anodul (realizat sub forma de pulbere de oxid de plumb PbO2) respectiv catodul (realizat din plumb Pb), cufundati intr-un mediu acid (uzual acid sulfuric H2SO4) in stare lichida sau gel.
- Procedeul de desulfatare consta in aplicarea unor curenti a caror frecventa, intensitate si amplitudine variaza urmand riguros o anumita schema logica parcursa de catre electronica aparatului folosit la regenerare asupra celor doi electrozi, algoritmi diferiti, de la caz la caz, functie de gradul de depreciere respectiv caracteristicile constructive ale acumulatorului.
Concluzie
Procesul de regenerare al acumulatorilor reprezinta singura solutie tehnica de extindere a duratei de functionare a acumulatorilor, avand o eficienta extrem de atractiva, atat din punct de vedere logistic, cat si din punct de vedere economic.
Datorita progresului tehnologic cunoscut in ultima perioada, oportunitati din cele mai variate au inceput sa trezeasca interesul administratiilor din zona industriala, a prestarilor de servicii, acolo unde aportul financiar pentru asigurarea unei bune functionalitati este urias.